55 років санаторій “Хмільник профспілковий” дарує здоров’я

19 травня санаторій ‘Хмільник профспілковий’ на Вінниччині святкує ювілей – 55 років від дня заснування. Працівники ‘Хмільнику’ у 1961 році починали розбудову лише з однією дизельною установкою, нестачею води та обладнання. Тепер це знана оздоровниця з розвиненою сучасною інфраструктурою та європейською медициною.

‘У 1961 році переїхала з Азербайджану в Україну. Почула, що у Хмільнику відкрився новий санаторій, є робота. Взяла диплом, паспорт, сіла у хмільницький автобус. На порозі санаторію стоїть головний лікар Броніслав Трачук – красень в українській сорочці. Кажу: ‘Я- фельдшер’. Показую диплом. ‘О, червоний. А ви можете батальйоном керувати?’ – запитав. Відповідаю: ‘Попрацюємо – побачимо’. Оформили документи. Їздила по області – збирала штат: медсестер, санітарок. Вибирала найкращих. Мене навіть сварили, бо переманила двох лаборанток. У 1961 році до нас заїхало 120 пацієнтів. Всіх розмістили у трьох одноповерхових приміщеннях. Тоді почалося величезне будівництво – зводили 4-й, 5-й та 6-й корпуси’, – пригадує Ольга Гавура, яка 33 роки пропрацювала головною медсестрою у санаторії ‘Хмільник профспілковий’.

Зараз оздоровниця може прийняти одночасно 750 пацієнтів. Хворими опікуються досвідчені медпрацівники – 40 лікарів різного фаху і 135 медичних сестер. Санаторій ‘Хмільник’ завжди був флагманом санаторно-курортного лікування Має престижну міжнародну відзнаку Всесвітньої Федерації водо- та кліматолікування ‘Краща оздоровниця року’, перемогу у Всеукраїнському конкурсі якості, Національному рейтингу ‘Сумлінний платник податків’ у галузі медицини. Здобув нагороду ‘Бізнес-еліта Поділля’. Занесений до ‘Золотої книги ділової еліти України’.

‘Це результат того, що у санаторії завжди були фахівці своєю справи, які розвивали лікувальну базу, удосконалювали діагностику. Дбали не лише за лікування, але й щоб пацієнти не нудьгували. Я замолоду грала у драмтеатрі. Організували художню самодіяльність. виступали в українських костюмах, віночки, запаски. Я грала на гітарі. Ми садили дерева, квіти. Була Алея прощання, Алея кохання, найбільша – центральна Алея знайомства’, – веде далі Ольга Леонідівна.

Основою лікування і реабілітації у санаторії ‘Хмільник’ є мінеральна радонова вода. Вона абсолютно неповторна за своїм хімічним вмістом і має особливі властивості – протизапальну, знеболюючу, заспокійливу, підвищує захисні сили організму, нормалізує згортання крові і рівень ліпідів, регулює рівень гормонів. Також цілющими визнані місцева торф’яна грязь і кришталево чисте повітря реліктового лісу, в якому потопає санаторій. Хмільник потрапив у топ-5 міст України з найкращою екологією. Унікальні природні фактори вигідно доповнюються повним спектром фізіотерапевтичних процедур та найсучасною діагностикою (МРТ і КТ).

‘У мій час санаторій ‘Хмільник’ був всесоюзним курортом. Тут лікувалися вірмени, молдавани, узбеки, азербайджанці. Люди постійно писали подяки. Лікували остеохондроз, артрити, поліартрити, гінекологічні проблеми. У нас тоді було всього 9 ванн. Зараз більше 40. Робили витяжку у басейні, різні душі – підводний, циркулярний, алмазний. Професор щоразу приїжджала, слідкувала за концентрацією радону, аби не передозувати. Як я вийшла на пенсію, сама лікуюсь у санаторії. Ефект від радону – блискучий! Напевно в цьому і є секрет моєї молодості. Мені ж вже 90 років, а я ще досі на сцені’, – сміється Ольга Гавура.
За матеріалами gazeta.ua. http://gazeta.ua/articles/promotion/_55-rokiv-daruye-zdorovya-sanatorij-hmilnik-profspilkovij/698270