Існує давня легенда про польського магната, дочка якого багато років хворіла на ревматизм. Батько перепробував усі ліки, які міг дістати, але жодні з них не допомогли вилікувати дівчину. У той час за нещасною панянкою доглядала молода покоївка, яка аж пашіла здоров’ям. Багатій заздрив служниці й мріяв такою бачити рідну дочку. Якось покоївка порадила вбитому горем батьку лікувати хвору дитину чудодійною водою з кам’яної криниці, що була викопана в лісовій гущавині за Хмільником. І сталося диво – дочка одужала.

Ця легенда жила в народі довгий час. І лише в 1934 р. знайшла реальне підтвердження: для забезпечення Хмільника питною водою геологи гідрогеологічної експедиції пробурлили першу свердловину. Але добута з 65метрової глибини вода була неприємна на смак, жорстка й солонувата. Пити її не можна було, проте нею зацікавилися науковці. Добре дослідивши солонувату рідину, вчені класифікували її як радонову, вуглекислу, гідрокарбонатно­хлориднокальцієвонатрієву мінеральну воду з високим вмістом марганцю. Крім того, вони дійшли висновку, що хмільницька радонова вода має унікальні цілющі властивості й аналогів їй серед відомих мінеральних вод немає.

Так, у 1938 р. район залягання лікувальних вод навколо Хмільника було визнано курортною місцевістю. У 1960 р. Хмільник стає курортом союзно­республіканського значення.

А у травні наступного року профспілковий санаторій ‘Хмільник’ приймає перших хворих з важкими захворюваннями суглобів та хребта. Лікувальний заклад на той час мав стаціонарне відділення на 100 ліжок, електроенергію для якого виробляла єдина дизельна установка, і 60 осіб медперсоналу. На сьогодні санаторій ‘Хмільник’ – це найпотужніша оздоровниця одного з найвідоміших бальнеологічних курортів Європи. Хмільник є життєдайним оазисом найчистішого повітря: за рейтингом Держкомстату України потрапив у п’ятірку екологічно найбезпечніших міст України. Санаторій розраховано на 840 місць. Нині тут працюють понад 700 осіб персоналу, з них – 55 лікарів різного фаху (чотири з яких – заслужені лікарі України) і 135 медичних сестер. У санаторії функціонують постінфарктне, діабетичне й постінсультне реабілітаційні відділення. Оздоровницю відзначено престижною нагородою ‘Бізнеселіта Поділля’, занесено до ‘Золотої книги ділової еліти України’. Сьогодні гість ‘Вісника’ – головний лікар санаторію, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Олександр ГАЛАЧЕНКО.

  • Олександре Олександровичу, кажуть, що особливість санаторно­курортного комплексу ‘Хмільник’ полягає в органічному поєднанні мікроклімату, природних лікувальних можливостей з методами традиційної та нетрадиційної медицини. 
  • Безперечно. Вміле використання сприятливих природних факторів при лікуванні патологій опорнорухового апарату, нервової, серцево­судинної, ендокринної систем, гінекологічних, урологічних, дерматологічних захворювань, розладів обміну речовин має дуже велике значення. Проте базовим методом лікування більшості захворювань є саме радонотерапія. Радонові процедури мають виражену знеболюючу, протизапальну, заспокійливу, судинорозширювальну, імуномоделюючу, протиалергічну дії. Крім того, радон покращує трофіку міокарда, нормалізує артеріальний тиск і ритм серця, спазмолітично діє на судини головного мозку та нижніх кінцівок, що полегшує перебіг захворювання на атеросклероз. Радонові ванни надзвичайно корисні при захворюваннях, пов’язаних зі зниженням імунітету, а також позитивно діють при цукровому діабеті, ожирінні, розладах потенції, безплідді. Радонова мінеральна вода регулює ліпідний обмін, водно­сольовий баланс, сприяє виведенню з організму шкідливих речовин. Під впливом радону відновлюється в’язкість крові, зменшуються клінічні прояви неврозів та неврозо­подібних станів. І це ще непов­ний перелік позитивного впливу радону на організм людини.

Гордістю санаторію є поліклінічний корпус, де проводяться різноманітні радонові процедури: радонові ванни, гідрокінезотерапія та підводне вертикальне витягування хребта у лікувальних басейнах з радоновою водою, підводний душ­масаж, гінекологічні, кишкові та дентальні зрошення. Доведено, що курсовий прийом радонових ванн сприяє не лише полегшенню симптомів хвороби на термін від 12 до 18 місяців, а й зниженню дози вживаних ліків протягом першого року лікування. Регулярне проведення радонотерапії значно покращує якість життя наших пацієнтів. Навіть здоровим людям корисно 1 – 2 рази на рік приймати радонові процедури з метою профілактики захворювань і загального оздоровлення.

До речі, один із місцевих художників запропонував спорудити пам’ятник радону, який ставить людей на ноги. Ідея непогана. Є ж в Україні пам’ятники варенику, бичку, картоплі – чому б не встановити й радону?

  • Медики санаторія мають великий досвід лікування таких захворювань, як остеохондроз хребта, обмінні захворювання суглобів, інфаркт, інсульт, цукровий діабет. Ці недуги, які вражають сотні тисяч людей, називають ‘хворобами століття’. 
  • Цілком правильно. За даними ВООЗ, на остеохондроз хребта страждає близько 80% населення. Ця хвороба є причиною інвалідності, соціальної дезадаптації, зменшення праце­здатності. Не дивлячись на досягнення сучасної вертебрології, ефективність терапії залишається недостатньою. Після завершення лікування лише 35 – 70% хворих почувають себе здоровими. Рецидиви неврологічних проявів спостерігаються протягом року в кожного третього пацієнта. Тому перед лікарями клінічного санаторію ‘Хмільник’ постало завдання виробити таку тактику реабілітації хворих, яка б давала змогу ефективніше повертати їх до суспільнокорисної праці.

Порадившись, наші медики та інженери сконструювали унікальний апарат для витягування хребта в басейні з радоновою водою. Його застосування сприяло отриманню вражаючих результатів лікування остеохондрозу. В оздоровниці запроваджено сучасні методи реабілітації хворих, які перенесли інсульт, інфаркт, страждають на цукровий діабет. У широкому спектрі медичних процедур представлено всі види лікувального масажу, механотерапія та ЛФК, а також інноваційні розробки в царині фізіотерапії – високотонова біорезонансна терапія, мікрохвильова, екстракорпоральна ударнохвильова, пневмопресінг, кріотерапія, магнітно­лазерне лікування, відновлення фізіологічного ресурсу хребта за допомогою екстензійної вібрації та багато іншого. Поряд з традиційними методами застосовують гірудотерапію, інформотерапію, голкорефлексолікування, гомеопатію. При такому комплексному підході ефективність лікування сягає 96%.

Вигідною перевагою нашого санаторію є потужні діагностичні можливості: сучасна клінікобіохімічна лабораторія, устаткування для проведення доплерографії, нейрофункціональної діагностики, термографії, ультразвукового дослідження, рентгенографії, добового моніторування роботи серця тощо. Враховуючи те, що за останні роки збільшилася кількість хворих, які страждають на захворювання передміхурової залози (простати), в санаторії обладнано комплекс для лікування такої патології, де працює лікар­андролог високої кваліфікації. 

  • На дошці оголошень прочитав про виступ у Палаці культури санаторію заслуженої артистки України Катерини Бужинської. 
  • Справді, духовне здоров’я людини – це запорука здоров’я фізичного. Ми дбаємо про те, щоб 18 тисяч відпочиваючих (а саме стільки оздоровлюється в санаторії протягом року) отримували не лише кваліфіковане лікування, а й змістовно проводили дозвілля. У нашому Палаці культури на 720 посадкових місць (до речі, найбільшому в районі) вихідних немає: концерти й дискотеки проходять з постійним аншлагом. Перед вдячною та інтелігентною публікою завжди приємно виступати. Це цінують як відомі українські виконавці, так і аматори сцени. Між іншим, ‘Хмільник’ має власні народні колективи. Це – ансамбль української пісні ‘Джерело’, квартет ‘Берегиня’, тріо бандуристок, ансамбль ‘Вербиченька’, які нещодавно підтвердили звання.

Крім того, проводиться безліч інших культурних заходів: різноманітні екскурсійні поїздки, перегляд кінофільмів на будьякий смак, відвідування бібліотеки, куди щодня надходить свіжа преса. Приємно розважитися і поспілкуватися можна у затишному ресторані, кафебарах, що знаходяться на території санаторію. Улюбленим місцем дозвілля відпочиваючих є також озеро, розташоване в зоні лісопарку. Поліпшують настрій та підтримують гарну фізичну форму пішохідні прогулянки, ігри у волейбол, настільний та великий теніс, більярд. 

Зазначу, що просто з території оздоровниці відпочиваючі можуть зателефонувати до будьякого населеного пункту, надіслати листа, посилку, скористатися послугами банку, поповнити рахунок, відремонтувати взуття, годинник, придбати курортні товари. Наші гості забезпечені цілодобовою автопарковкою, яка перебуває під постійною охороною. Для попереднього придбання квитків на залізничний транспорт функціонує каса, розташована на першому поверсі Палацу культури. До послуг клієнтів – досвідчені стоматологи, косметологи, салон­перукарня.

  • А як щодо путівок для відпочиваючих? Наскільки доступними вони є для пересічних українців?
  • Вартість путівки залежить від умов проживання: більшість співвітчизників віддає перевагу 1 – 2-місним кімнатам так званого економкласу. Проте чимало людей можуть дозволити собі розміщення в люксах або апартаментах в окремих котеджах. П’ята частина відпочиваючих лікується в ‘Хмільнику’ за пільговими (20%) путівками, наданими органами соціального страхування, протягом 21 дня. Пенсіонерам надається знижка 5%. 

Ми ведемо помірковану та диверсифіковану цінову політику: робимо все, аби послугами санаторію могли скористатися якомога більше людей, зокрема з­за кордону. Традиційно до ‘Хмільника’ приїздять громадяни Росії, Молдови, Німеччини, Ізраїлю, Канади, США. Іноземців ‘притягує’ український радон, який вважається одним із найкращих у світі, та якісний сервіс. 

Звісно, успішна робота санаторію сприяє зростанню платежів, які ми спрямовуємо до бюд­жетів: торік, наприклад, ‘Хмільник’ сплатив 22,5 млн. грн. до державного і 1,3 млн. грн. до місцевого. Нинішнього року ці цифри відповідно становлять 5,7 і 0,5 млн. грн. Переважна частина цих платежів – податок на додану вартість, який становить 2,4 млн. грн., та надходження до Пенсійного фонду – 1,6 млн. грн.

Що стабільніше й продуктивніше працюватиме санаторій ‘Хмільник’, то краще оздоровлюватимуться українці й економіка держави. Ми – за такий шлях розвитку.